torstai 2. syyskuuta 2010

Treenistä

Aivan huono idea näin blogin alkuun ei kai ole kertoa hieman omista harjoitteluperiaatteista. Perusideana on pitää treeni hauskana. Jos homma alkaa tuntua puulta, on aika tehdä hieman jotain muuta. Käytännössä siis juoksua tulee välillä korvattua muilla lajeilla. Esim. pitkä pk-lenkki juosten voi muuttua pitkäksi pk-lenkiksi kävellen tai sitten voin tehdä kyseisen lenkin pyöräillen tai rullaluistellen. Talvella hiihto ja luistelu ovat lisäksi oivia korvikkeita juoksulle. Käytännössä juoksulenkillä olisi kuitenkin tarkoitus käydä läpi talven vähintään se kaksi kertaa viikossa ja muuten treeniä voi sitten korvata milloin mitenkin.

Keväällä olisi sitten tarkoitus aloitella ihan totinen treenaaminen maratonia varten jonkin maraton-ohjelman mukaisesti. Silloin tarkoitus olisi myös lyödä lukkoon esimerkiksi sellainen seikka kuin tavoiteaika. Periaate tavoitteajan suhteen on, että hauskuuden määrä tulee maksimoida. Tavoiteaika siis laitetaan mielummin liian väljäksi kuin liian kireäksi. Näin voidaan aloittaa mahdollisesti hieman rauhallisemmin ja katsella miten homma etenee. Jos lopussa sitten on voimia jäljellä (mitä kovasti epäilen), voidaan jolkotella vähän rivakammin.

Menneen kesän treenistä voisin kertoa sen verran, että olen juossut vaihtelevan säännöllisesti. Pahimpien helteiden aikaan illatkin olivat välillä niin kuumia, että juokseminen oli aika raskasta. Periaatteessa vedin kuitenkin tuolloinkin kilometrejä mittariin oman jaksamisen mukaan. Välillä olen ehkä ahnehtinut kilometrejä hieman liikaakin ottaen huomioon harrastuksen tuoreuden. Positiivista on kuitenkin huomata kunnon kehitys. Kesän alussa juoksu ei juuri alle 160 sykkeillä ollut edes mahdollista, mutta nyt 10 kilometrin juoksulenkki menee jo mukavasti noin 150 keskisykkeellä, kunhan vain vauhdin malttaa pitää tarpeeksi hitaana.

Tulevana syksynä pyrin lähtemään lenkkipolulle neljänä päivänä viikossa. Kaksi lenkkiä olisi tarkoitus vetää pitkänä niin sanottuna peruskestävyyslenkkinä (tv-pitkä). Aikaa lenkkiin käytetään tunnista ylöspäin matkan ollessa 10 kilometristä ylöspäin. Kävelyä laitetaan tarvittaessa juoksun sekaan ja alussa ainakin toinen on pääasiassa reipasta kävelyä. Yksi lenkki vedetään kevyenä peruskestävyyslenkkinä (tv-kevyt). Käytännössä puhutaan noin 5 km juoksusta hiljaisella vauhdilla. Lisäksi yksi lenkki vedetään joko puhtaasti vauhtikestävyystreeninä (eli käytännössä sen verran kovaa, että sykkeet nousee yli 160), vetoina (eli nopeita vetoja hitaiden, palauttavien osien seassa) tai vauhtileikittelynä (eli vauhtia vaihdellaan vauhdilla "leikitellen" esim. nopeata, hidasta, sprinttiä, takaperin juoksua yms. vuorotellen). Viikottainen ohjelma voi luonnollisesti hieman vaihdella viikosta toiseen fiiliksen mukaan. Tämä on kuitenkin runko, jonka mukaan mennään.

Tämän enempää en jaksa teitä, arvoisat lukijat, pitkästyttää harjoittelullani tässä vaiheessa. Kerrotaan lisää, kun kerrottavaa on...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti